Prosjektledelse

Smartere prosjektledelse med kunstig intelligens

Hvordan kan prosjektledere ta i bruk kunstig intelligens (KI) for å løse utfordringer og skape bedre resultater? For Sofie Bang, seniorkonsulent i Holte Consulting, er svaret en kombinasjon av strategisk tenkning, praktiske verktøy og en solid forståelse av teknologiens muligheter og begrensninger.

Fra nysgjerrighet til ekspertise 

Sofie Bang er ansatt i Holte Consulting, vårt søsterselskap. Med en bakgrunn som sivilingeniør i produktutvikling og produksjon, fordypning i prosjekt- og kvalitetsledelse, og en doktorgrad om KI i byggebransjen, har Sofie utviklet unik innsikt i hvordan organisasjoner kan lykkes med å implementere KI i prosjekter. Sofie holder også kurset Kunstig intelligens i prosjekter for Holte Academy sine kunder.

Kunstig intelligens i prosjekter
Sofie Bang

Sofie forteller at interessen for byggebransjen startet allerede under studiene, da hun hadde sommerjobber i Skanska. 

– Jeg ble fascinert av potensialet som ligger i byggebransjen, og da jeg fikk muligheten til å skrive en doktorgrad om bruk av KI i prosjekter, kunne jeg kombinere to ting jeg brenner for: byggebransjen og teknologi, forteller hun. 

Doktorgradsarbeidet ga henne en ny forståelse av hva som kreves for å lykkes med KI. 

– Mange, inkludert meg selv, har sett på KI som en slags «plug-and-play»-løsning. Men det viktigste jeg lærte er hvor avgjørende data er – både i utviklingen, bruken og forståelsen av KI. 

 

Hva menes med kunstig intelligens i prosjektarbeid? 

For Sofie handler KI i prosjektarbeid om å bruke teknologi for å effektivisere oppgaver, forbedre beslutningstaking og frigjøre tid til mer strategiske og kreative oppgaver. 

– KI kan bidra til alt fra å optimalisere anbudsprosesser, som vi ser med selskaper som Consigli, til å forenkle forvaltning av prosjektdokumentasjon, slik Findable gjør – begge verktøy for eiendomsprosjekter. Det gir reelle fordeler som mange allerede tar i bruk, sier hun. 

Hvordan lykkes med KI i prosjekter? 

Sofie er tydelig på at det viktigste er å komme i gang, men understreker at det må gjøres systematisk: 

– Kompetanseheving bør alltid være første steg. Videre kan organisasjoner samarbeide med relevante ressurser, samle og analysere data, og starte med konkrete problemstillinger som KI kan løse. Det er også viktig å forankre strategien og involvere hele organisasjonen. 

En vanlig misforståelse er at KI er en universalløsning. 

– Mange tror KI er «one size fits all», men det kreves tilpasning og forståelse av egne data og behov. Strategisk forankring og data av høy kvalitet er avgjørende for å lykkes, påpeker Sofie. 

Hun legger til at mange organisasjoner undervurderer betydningen av kontinuerlig oppfølging og bevissthet rundt teknologiens begrensninger. 

Hva er viktig i en KI-prosess? 

Sofie mener at det mest grunnleggende er en klar forståelse av hva KI er god på, og hva den ikke er god på. 

– Et sitat jeg liker godt er: «Man kan kjøre bil uten å vite hvordan motoren fungerer, men man må være en trygg sjåfør.» Dette gjelder også for KI – alle trenger ikke å være eksperter, men alle bør ha grunnleggende kunnskap for å bruke teknologien riktig, forklarer hun. 

– Tenk stort, men start smått, er mitt beste råd til organisasjoner som ønsker å implementere KI, sier Sofie. 

Hun påpeker at det er viktig å ha en overordnet strategi for å unngå at prosjektene stopper opp som uferdige piloter. 

– Start med noe konkret og bygg på dette. Mange opplever at små, iterative steg skaper både engasjement og motivasjon, legger hun til. 

Kurset som hjelper deg i gang med KI 

På kurset Kunstig intelligens i prosjekter gir Sofie deltakerne en introduksjon til hva KI er, og hvordan det kan brukes i prosjekter. 

– Målet er å gi deltakerne en grunnleggende forståelse og trygghet i å bruke KI på en praktisk måte. Vi ser på alt fra de beste tipsene for generativ KI til hvordan man kan legge opp en strategi for implementering. Jeg håper deltakerne går ut av kurset med både selvtillit og inspirasjon til å utforske KI videre, sier hun entusiastisk.

Kurset er ment for alle bransjer og krever ingen forhåndskunnskap. Det passer for deg som er involvert i prosjektarbeid, men også deg som for eksempel jobber med produktledelse, markedsføring eller administrative oppgaver.

Gjennom kurset får du erfare hvordan KI-tekstverktøy kan hjelpe deg med å gå fra idé til utkast og implementasjon av for eksempel prosjektprodukter (fremdriftsplan, gevinstrealiseringsplan, prosjektplan, sluttrapport e.l.), slik at du kan effektivisere og bidra i jobbrelevante diskusjoner om teknologien, og gjennomføre dem i praksis.

Fremtiden for KI i prosjektledelse 

Sofie ser store muligheter for KI i fremtiden: 

– KI kan ta seg av de repetitive oppgavene, slik at vi får frigjort ressurser til å fokusere på problemløsning og kreativitet. Det er også spennende å se hvordan holdningene til KI har utviklet seg – stadig flere ønsker å lære og ta teknologien i bruk. 

– Bli med på kurset!, oppfordrer hun avslutningsvis. – Det er en mulighet til å ta det første steget mot å ta i bruk KI i egne prosjekter og utnytte teknologiens potensial til fulle. 

Har du lyst til å bli med på kurset med Sofie? Det er intensivt og varer fra 9-12, og går i våre lokaler på Skøyen. Tidligere kursdeltakere sier at kurset oppleves som nyttig fordi man får helt konkrete tips og råd som kan tas i bruk umiddelbart, og ikke minst: motivasjon til å utforske mer på egenhånd etter kurset.