Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune satser på prosjektlederkompetanse 

Plan- og bygningsetaten (PBE) i Oslo kommune har et stort ansvar i byens utvikling. Etaten står for overordnet arealplanlegging, behandling av plan- og byggesaker, og forvaltning av kart og delingsforretninger. Med rundt 550 ansatte er PBE en av de største etatene i Oslo, og jobber aktivt for å være en synlig aktør med godt omdømme. Etaten ønsker også å være en attraktiv arbeidsplass som gir utviklingsmuligheter for sine medarbeidere. I denne artikkelen kan du lese om hvordan etaten investerer i sine medarbeidere for å lykkes med sine prosjekter.

God prosjektgjennomføring kommer innbyggerne til gode

PBE satser nå på kompetanseheving innen prosjektledelse. Kompetansehevingen skal sikre at medarbeiderne er godt rustet til å håndtere komplekse oppgaver og prosjekter på en effektiv og strukturert måte. Dette er ikke bare en fordel for de ansatte selv, men også for Oslo kommune som helhet, som trenger at prosjektene leverer gode resultater og holder høye standarder. 

I en by som Oslo, hvor utviklingen skjer i høyt tempo, er det helt avgjørende at de ansatte i Plan- og bygningsetaten har de verktøyene de trenger for å drive prosjektene fremover på en profesjonell måte. Etaten har derfor investert i kurs og opplæring for sine ansatte hos Holte Academy. Tilbudet spenner fra grunnleggende innføringskurs i prosjektledelse, til avanserte sertifiseringer som PRINCE2® Foundation og PRINCE2 Agile®Practitioner.

Kjell Henning Thon, prosjektleder i PBE, forklarer hvordan denne kompetansehevingen støtter etatens arbeid: 

Digitaliseringsdirektoratet anbefaler å bruke Prosjektveiviseren som oversettelse av PRINCE2 til bruk i norsk, offentlig sektor. Vi har innført dette for å øke forutsigbarhet, leveringsdyktighet og trivsel i den delen av etatens arbeid som kan og bør organiseres som prosjekter eller på en prosjektlignende måte. I en by som utvikler seg så raskt som Oslo, trenger vi ansatte som kan lede prosjekter fleksibelt og strukturert mot målene våre.

Kjell Henning
Kjell Henning Thon, Prosjektleder PBE Oslo kommune

Et bredt opplæringstilbud innen prosjektledelse 

Blant kursene etaten har investert i, finner vi grunnleggende prosjektlederopplæring for ansatte og ledergrupper, kurs i spesifikke tema som gevinstrealisering og usikkerhetsstyring, samt PRINCE2®-sertifiseringer som både Foundation og Agile Practitioner. Disse kursene gir de ansatte en solid forståelse av både tradisjonelle og smidige tilnærminger til prosjektledelse. PRINCE2®Foundation gir en god innføring i prosjektledelse basert på beste praksis metoden PRINCE2®, mens PRINCE2 Agile® Practitioner kombinerer PRINCE2®-metoden med fleksibiliteten fra smidige metoder som Scrum og Kanban. 

De grunnleggende prosjektlederkursene, som også tilbys for ledergrupper, gir de ansatte en introduksjon til prosjektledelse som fag.  

I tillegg til kurs arrangerer PBE et internt prosjektlederforum hvor gevinstrealisering og usikkerhetsstyring er viktige tema. Gevinstrealisering setter fokus på å sikre at prosjektene faktisk gir de ønskede resultatene og effektene etter at de er gjennomført. Dette er spesielt viktig i offentlig sektor, hvor ressursene ofte er begrensede, og det er viktig å få mest mulig verdi ut av hver investering. Usikkerhetsstyring gir de ansatte verktøyene de trenger for å håndtere risikoer og usikkerheter på en systematisk måte, noe som er avgjørende i store byutviklingsprosjekter. 

Økt kompetanse som et verktøy for byutvikling 

Opplæringen i prosjektledelse hos Plan- og bygningsetaten er en del av et større initiativ for å styrke kompetansen og forbedre effektiviteten i etatens daglige arbeid. Ved å tilby opplæring på alle nivåer, fra grunnleggende kurs til lederopplæring, ønsker PBE å skape en helhetlig og tilpasset tilnærming til prosjektarbeid. Denne investeringen i kompetanseutvikling reflekterer etatens mål om å være en proaktiv og kunnskapsrik aktør i Oslos byutvikling.

Det handler om å ha en felles forståelse og et felles språk når vi jobber med prosjekter. Når alle har kjennskap til grunnleggende prosjektlederverktøy og teknikker, blir det lettere å jobbe effektivt sammen og unngå misforståelser, forklarer Thon.

Svein Olav Traa Langseth Oslo kommune 1
Bilde: Svein Olav Traa Langseth, Oslo kommune

Kompetanseløftet bidrar til at PBE kan gjennomføre prosjekter med høy kvalitet og samtidig oppfylle Oslo kommunes mål om å være en fremtidsrettet og bærekraftig by. Gjennom satsningen på prosjektledelse, sikrer etaten også at ansatte har utviklingsmuligheter og kan styrke ferdighetene sine i takt med at arbeidsoppgavene blir mer komplekse. 

Fremtidige mål og ambisjoner 

Selv om Plan- og bygningsetaten allerede har oppnådd mye gjennom sitt opplæringsprogram, har de fortsatt ambisjoner om å bygge videre på denne kompetansen. I tiden fremover vil etaten fortsette å vurdere behovet for ytterligere kurs og sertifiseringer som kan styrke de ansattes ferdigheter. Dette kan inkludere videregående kurs innen prosjektledelse og spesialiserte programmer som dekker nye og relevante temaer i byutvikling og offentlig administrasjon. 

Linn Bonnevie er ansvarlig for prosjektmetodikken og opplæringen i etaten i tiden fremover. Hun understreker at kompetanseutvikling ikke er en engangsforeteelse, men en kontinuerlig prosess.

Å heve prosjektkompetansen i etaten bidrar til en helhetlig tilnærming og strategisk prosjektgjennomføring. Med det tempoet Oslo utvikler seg i, må vi kontinuerlig styrke vår egen kompetanse for å levere i henhold til forventningene,» sier Bonnevie. «Satsningen på opplæring og utvikling er en investering i fremtiden – ikke bare for etaten, men også for byen.

Med denne strategien står PBE godt rustet til å møte fremtidige utfordringer og muligheter i Oslo. Gjennom systematisk kompetanseutvikling viser Plan- og bygningsetaten hvordan opplæring og utvikling kan være en viktig driver for både individuell vekst og forbedret effektivitet i organisasjonen. 

Med en variert opplæringspakke og fokus på både tradisjonelle og smidige metoder, vil Plan- og bygningsetaten være godt rustet til å møte fremtidige utfordringer. De gjør en investering i fremtiden.

 

Kilde toppbilde: Oslo kommune Bymiljøetaten